Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Η προσφορά της μέλισσας στο περιβάλλον

Η ικανοτητα της μέλισσας να μεταφέρει τη γύρη από ανθος σε άνθος προσδίδει στη μελισσοκομια έναν καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικολογία των ανθοφόρων φυτών.
Η επικονοίαση λοιπόν αποτλεί το προκαταρτικο στάδιο της γονιμοποίησης άρα και της αναπαραγωγείς των ανθοφόρων φυτών,δηλαδή η μεταφορά γύρης απο ανθος σε άνθος. Σήμερα βασική προυπόθεση για την επιβίωση των φυτών είναι η επικονίαση.
Αν και συχνά υποτιμάται η σημασία της μέλισσας στη γεωργία είναι μεγάλη καθώς μια καλη επικονίαση των μελιτόφιλων καλλιεργειών είναι απαραίτητη για την άριστη παραγωγή καρπών και σπόρων καλής ποιότητας. Ηένταση της επικονίασης επιρεάζει την εξέλιξη του λουλουδιού. ¨Ενα άνθος που έχει τυχει καλής επικονίασης θα εχει μικρή διάρκειας ζωής καθώς θα εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε καρπό.
Παράδειγμα αν στο πεπόνη εφαρμοστεί καλή επικονίαση τότε θα έχουμε πιο καλό σχήμα στο πεπόνι αλλα και πιο γλυκό χυμό. Επίσης σε ένα χωράφη με κηπευτικά η επικονίαση που πραγματοποιούν οι μέλισσες προσδιορίζεται στο 65-75% της παραγωγής σπορων.
¨Ετσι μελισσοκόμος και γεωργός πρέπει να είναι συμπαίκτες στο ίδιο παιχνίδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου