Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Μελισσοκομικά φυτά καλοκαιριού

ΒΑΜΒΑΚΙ

Η έκκριση νέκταρος από το άνθος του βαμβακιού ξεκινά μερικές ώρες μέχρι και ημέρες πριν να ανοίξει το άνθος και σταματά όταν τα πέταλα αλλάξουν χρώμα και απο άσπρα γίνουν ροδοκόκκινα.Η νεκταροέκριση ευνοείται απο ήπιο καιρό με θερμοκρασίες απο 25-35 βαθμ και υψηλή εδαφική υγρασία.
Οι μέλισσες μαζε'υουν μεγάλες ποσότητες μελιού απο τα εξωανθικά νεκτάρια που εκρίνουν νέκταρ για 2,5 με 3 εβδομάδες τον Άυγουστο.Η γύρη του βαμβακιού δεν προσελκύει ιδιαίτερα τις μέλισσες, ενώ το μέλι κρυσταλώνει πολύ ευκολα!  Μεγάλο πρόβλημα για τις μέλισσες είναι είναι οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα υψηλής μελισσοτοξικότητας που γίνονται στο βαμβάκι κατα την περίοδο της ανθοφορίας.

ΑΓΡΙΟΣΟΥΣΑΜΙΑ

Μικρό ποώδες φυτό με άσπρα ευωδιαστά άνθη που φυτρώνει σε χέρσα εδάφη και σε θερισμένα σιτηρά, κατα την διάρκεια του Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου .Δίνει νέκταρ και γύρη.


ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
Δασικό δένδρο με μεγάλη εξάπλωση  στην ορεινή χώρα.Κατά το μήνα Ιούλιο, δίνει μελιτώδεις εκκρίσεις και τα μελίσσια αποθηκεύουν  ποσότητες μελιού.Τ μέλι της βελανιδιάς ή "δένδρου", έχει σκοτεινό χρώμα και κρυσταλώνει δύσκολα!
Η απουσία γύρης σταματάει την ανάπτυξη των μελισσιών.Αν δεν υπάρξει μια ανθοφορία εκ των υστέρων γυρεοδοτική όπως της ερείκης τα μελίσσια μπορεί να καταρεύσουν κατα την διάρκεια του χειμώνα.

ΓΛΥΚΑΝΙΣΟΣ
Ανθίζει τέλη καλοκαιριού με φθινόπωρο και δίνει ικανοποιητική ποσότητα νέκταρος καθώς και γύρη.
Η εντατική εκμετάλευση του γλυκάνισου προκαλεί μερικά προβλήματα στα μελίσσια...1)Λόγω της εντατικής συλλογής νέκταρος μλοκάρεται ο γόνος και 2) φθείρονται οι συλλέτριες μέλισσες. Λόγω των προβλημάτων αυτών τα μελίσσια που μεταφέρονται αποι τον γλυκάνισσο στα πεύκα  αποτυγχάνουν και δημιουργείται πρόβλημα για την μετέπειτα διαχείμαση τους.ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το δενδρολίβανο κατατάσεται στα φυτά που δίνουν μεγάλη ποσότητα και καλής ποιότητας μέλι.Η εξάπλωση του παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μεγάλη ποσότητα σε νέκταρ και γύρη, μεγάλο εύρος άνθισης απο τον Σεπτέμβριο μέχρι τα μέσα Μαίου, ευκολία πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα και ανάπτυξη σε άγονα εδάφη.ΕΛΑΤΟ


Δίνει μέλι εξαιρετικής ποιότητας απο μελιτοεκκρίσεις εντόμων τον Ιούνιο. Η έκκριση ευνοείται απο υψηλές θερμοκρασίες και σχετική ξηρασία, ενω οι βροχές την σταματούν.
Το ελληνικό έλατο, γνωστό ως ελάτη η Κεφαλληνική συναντιέται μόνο στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Ευρυτανία, τον Ταύγετο, το Περτούλι, το Μαίναλο (Ελατοβανίλια ΠΟΠ).
Το μέλι που παράγεται είναι δύο ειδών.Το ένα ,γνωστό ως βανίλια, είναι εξαιρετικά πυκνόρευστο, δεν κρυσταλλώνει, παρουσιάζει αναλαμπές χρωμάτων και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρα.Το δεύτερο είδος μοιάζει με το συνηθισμένο μέλι που παράγεται απο την ευρωπαική ελάτη, γνωστό ως δασόμελο.
Το μελίτωμα απο τα έλατα οφείλεται σε πολλά εντομα, αφίδες, όπου το σημαντικότερο έντομο για το μελισσοκόμο είναι το Hemicryphus, το οποίο δίνει μελίτωμα απο τα μέσα Απριλίου εως τα μέσα Ιουνίου και μερικές φορές και αργότερα...

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ
Υπάρχουν πολλά μελισσοκομικά ειδη ευκαλύπτου που ανθίζουν σχεδόν όλες τις εποχές.Δίνει γύρη και άφθονο νέκταρ.

ΘΥΜΑΡΙ
 Είναι απο τα σπουδαιότερα μελισσοκομικά φυτα για την χώρα μας γιατι απ'aυτό παράγεται το μοναδικό σε άρωμα και γεύση θυμαρίσιο μέλι.H  παραγωγή του ανέρχεται περίπου σε ποσοστό 10% της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Επίσης η μοναδικότητα του έγκειτε στο γεγονός οτι φύεται μόνο νότια της Ευρώπης καθότι θέλει ζέστη πράγμα που δηλώνει την ζήτηση που έχει απο τα βόρεια κράτη της Ευρώπης.

 Το θυμάρι βρίσκεται αυτοφυές σε όλο το τμήμα της  Στερεάς Ελλάδας, την Πελλοπόνησο, τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και την Κρήτη. Ειναι φυτό πολυετές, που αντέχει στην ξηρασία και φυτρώνει σε άγονα και πετρώδη εδάφη. Η ανθοφορία του αρχίζει, στα τέλη Μαίου και στις οψιμότερες περιοχές, το πρώτο και δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Η άνθισή του διαρκεί 30 έως 40 μέρες, ανάλογα με τη διαμόρφωση του εδάφους και την πορεία το καιρικών συνθηκών.
Για την καλή ανθοφορία και την καλή απόδοση σε νέκταρ, το θυμάρι χρειάζεται βροχές κατα τον Απρίλιο και αρχές Μαίου πριν να ανθίσει.Βροχή στο διάστημα της ανθοφορίας του σταματά την έκριση νέκταρος.Ζεστός καιρός με υγρούς ανέμους αποτελούν καλές συνθήκες για την έκριση νέκταρος, ενώ ξηροί και ψυχροί άνεμοι τη σταματούν.
Εκείνο που αποτελεί πραγματικά απειλή για την άνθιση του θυμαριού και την ψυχική ηρεμία του μελισσοκόμου....είναι ο νοτιοδυτικός άνεμος γνωστός ως ''λίβας'', που αν  επικρατήσει έστω και μία μέρα, προκαλεί οριστικό σταμάτημα της νεκταροέκρισης.
Για να προκύψει μια ικανοποιητική παραγωγή, πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας των μελισσιών, ώστε να έχουν πολύ πληθυσμό και λίγο γόνο.

ΗΛΙΑΝΘΟΣ
Οι μέλισσες συμβάλουν σημαντικά στην επικονίαση του φυτού, απο το οποίο συλλέγουν και αξιόλογη ποσότητα νέκταρος.
Όμως η εκμετάλευση του απο τις μέλισσες έχει τα εξής μειονεκτήματα:
α)Το μέλι ηλίανθου έχει χαμηλή τιμή β)η παραγωγή μελιού διαφέρει απο χρονιά σε χρονιά και γ) επηρεάζεται αρνητικά η παραγωγή γόνου και φθείρεται ο πληθυσμός του μελισσιού.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ


Ανθίζει τον Ιούνιο και δίνει
άφθονη γύρη αλλά και νέκταρ.Είναι ένα απο τα κυριότερα μελισσοκομικά φυτά, γιατί ενδυναμώνει τα μελίσσια και τους εξασφαλίζει σίγουρη επιτυχία στα πεύκα.Παράλληλα το μέλι που συλλέγεται απο την καστανία είναι εξαιρετικής ποιότητας, σκοτεινόχρωμο, έντονα αρωματικό.Το μέλι καστανίας έχει χαρακτηριστικά μελιτώματος, κατατάσεται όμως στα ανθόμελα.
ΛΕΒΑΝΤΑ
Αρωματικό φυτό πλούσιο σε αιθέρια έλαια που είναι επίσης και καλιεργούμενο .Ο μελισσοκόμος πέρνει μια καλή σοδειά απο ευωδιαστό μέλι.Αναπτύσεται σε ξηρικές συνθήκες, αξιοποιώντας ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Είναι μικρός θάμνος,πολυετής και σε πλήρη παραγωγή αποδίδει  200-300 κιλά ανθοφόρων βλαστών ή 5-7 κιλά αιθέριου ελαίου το στρέμμα.
ΛΙΓΟΥΣΤΡΟ
Καλλωπιστικό δένδρο το οποίο ανάλογα με το κλάδεμα του μπορεί να το δούμε ως δένδρο αλλα και ως θάμνο σε περιφράξεις  κατοικιών.Ανθίζει τον Ιούλιο σε μια εποχή που τα μελίσσια βρίσκονται στην πλήρη και παραγωγική τους φάση, δίνει άφθονο νέκταρ και γύρη.ΛΥΓΑΡΙΑ
 Καναπίτσα.Βρίσκεται σε λαγκαδιές, σε κοίτες ξεροποτάμων και σε ακαλιέργητες εκτάσεις.Οι μέλισσες συλλέγουν μεγάλες ποσότητες γύρης γεγωνός που τις βοηθάει σε μελλοντικές μελιτοεκρίσεις του πεύκου.Σε χρονιές μεγάλης ξηρασίας η λυγαριά προκαλεί απώλειες στις συλλέκτριες μέλισσες, γιατί το νέκταρ είναι πολύ παχύρευστο και η γύρη κολάει στις κεραίες και στα μάτια των μελισσών, σε βαθμό που προκαλεί προβλήματα προσανατολισμού.
ΣΙΔΗΡΙΤΗΣ Ή ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥΠοώδες φυτό που ευδοκιμεί σε μεγάλα υψόμετρα και δίνει νέκταρ αρωματικο.
Στις φωτογραφίες βλέπυμε δύο είδη σιδηρίτη.ΦΛΑΜΟΥΡΙΑ

 
Την ονομασία της την βλέπουμε επίσης και ως Τηλιά και είναι το δενδράκι που μας δίνει το αφέψημα του Τήλιου.
Ανθίζει τον Ιούνιο και προσφέρει κυρίως νέκταρ.Το μέλι που μας φτιάχνουν οι μελισσούλες μας απο την φλαμουριά είναι ανοικτόχρωμο και έχει εξαιρετικό άρωμα και ευχάριστη γεύση.http://adf.ly/1P83ab

1 σχόλιο:

  1. Μου ειπαν οτι ο ευκαλυπτος δινει μελακι κατι που συμφωνει με τη περιγραφη σου.Γνωριζεις καποιο σημειο-α?θα θελα να το δοκιμασω

    ΑπάντησηΔιαγραφή